REGEL 4 STEUN EN DIENSTEN

 

De staten zullen ervoor zorgen dat mensen met een handicap de steun en diensten krijgen die ze nodig hebben zodat ze een onafhankelijk leven kunnen leiden. Hulpmiddelen, persoonlijke bijstand en tolken zullen beschikbaar zijn.

 

Hulpmiddelen

De staten zullen steun geven zodat hulpmiddelen gemaakt en getest kunnen worden. De mensen met een handicap zullen informatie over deze hulpmiddelen ontvangen.

 

Landen met een behoorlijke technische know-how zullen deze kennis gebruiken om hulpmiddelen te verbeteren. In andere landen kunnen eenvoudige hulpmiddelen gemaakt worden door kleine bedrijven. De mensen met een handicap zelf kunnen helpen bij het maken van deze hulpmiddelen. 

 

Voor zover mogelijk zouden de staten ervoor moeten zorgen dat elke persoon met een handicap die een hulpmiddel nodig heeft het ook werkelijk krijgt. Gratis of heel goedkoop zodat mensen met een handicap het kunnen kopen.

 

Persoonlijke bijstand De staten moeten steun voorzien voor persoonlijke bijstand en tolken, vooral voor mensen met meerdere handicaps. Zij kunnen dan een normaal leven leiden, thuis, tijdens hun vrije tijd, op het werk en op school. 

 

De mensen die persoonlijke bijstand krijgen zullen zelf beslissen over de soort hulp die ze krijgen.